In Raamsdonk groeiden de mensen vroeger op met paarden en pony’s. Ze werden gebruikt voor het zware werk op de boerderij en in de vrije tijd werd met deze werkdieren gereden. Zo is de ruitersport ontstaan. In 1923 is de rijvereniging Juliana opgericht. Genoemd naar de, toen nog, kroonprinses van Nederland. Drie troonswisselingen later bestaat onze vereniging nog steeds. Daar zijn we best trots op!

In 1923 is de vereniging opgericht als ponyclub. In het archief van de vereniging zijn volop oude documenten terug te vinden waaruit de rijke geschiedenis van Juliana blijkt. Notulen uit 1930 waarin de voorzitter de vergadering opent “met een christelijk groet” , het programmaboekje van een wedstrijd uit 1940 “op het terrein der V.V. “Victoria” te Raamsdonk(dorp)”, het vraagprogramma uit 1948 ter ere van het 25-jarig bestaan, een kasboek uit 1945 (2 gulden contributie) en een krantenknipsel uit 1982 over de pony’s die vanaf het ponykamp in Giersbergen ontsnapt waren en via de Maasroute naar huis gewandeld zijn.

In 2013 is het 90-jarig bestaan gevierd. En we hopen nog lang een bijdrage te kunnen leveren aan de paardensport in Raamsdonk.